Jak jsem si to v létě podělala…

Bude řeč o vlasech, ale nejprve vás uvedu do situace. O chemii v jídle jsem se začala zajímat před 10ti lety, potom co má babička umřela na následky chemoterapie. 

????

Jenže jídlem to jen začíná, další etapou byla kosmetika. Najela jsem na přírodní produkty. A musím říct, ze to mým vlasům velmi pomohlo. Byly krásné, lesklé a stačilo je umýt tak jednou za celý týden. 

???? 

No a co se mi to stalo loňské léto? Odjeli jsme na naší dovolenou. Tak jako každý rok. Zabalím si svoji oblíbenou přírodní kosmetiku a drogerii, vozím si i vlastní jar a povlečení. Nerada spím v něčem co čpí aviváží a bylo prané bůhví v čem. Vždyť v tom trávím dobrých osm hodin každý den i více! 

????

Dokonce si dělám i svůj opalovací krém. Baví mě to, je to funkční, rychlý a levný. Pro mě už každoroční předdovolenková rutina.

????

No a tak si vesele odjedeme, dorazíme do cílového ubytování a já při vybalování zjistím, že jsem zapomněla šampon! ???? 

Takže mám teď dvě možnosti, umýt si vlasy svým přírodním mýdlem, což lze a i jsem to nějakou dobu dělávala. Jenže docela špatně se z vlasů vymývá a vůbec jsem měla důvody, proč jsem od této praktiky mytí vlasů opustila. Takže díky, ale nechci.

???? 

Naštěstí náš apartmán objednaný přes airbnb byl plně vybavený kosmetikou. Musím říct, ze to bylo velmi milé, ačkoliv tyto značky běžné nepoužívám, věřím ze spousta lidí to ocení. Kromě sprchového gelu a šamponu, tam byly i opalovací krémy různých faktorů, tělový a pleťový krém, zubní pasta, repelent. Byl to velmi slušný arzenál. No jelikož jsem si svůj šampon zapomněla, byla jsem ráda, že si tam mám čím umýt vlasy. Nevypadal tak zle. Sympatický zelený obal hlásající něco o přírodě působil celkem věrohodně. Jdu do toho. Vlasy mi umyl skvěle! Do konečků si dávám olej, jak mám už u moře zvykem, aby se mi nevysušovaly. S výsledkem jsem byla spokojená.

????

No tak si tak zase myju vlasy. Na dovolené u moře si je myju častěji než obvykle doma. A koukám na složení toho úžasného přírodního šamponu no a nestačím se divit. Nebo se vlastně ani nedivím. Nějaké přírodní složky, výtažky a oleje tam jsou. Aby o tom výrobce mohl informovat na obalu a uspokojil tak vzrůstající poptávku po přírodní kosmetice. Velké firmy na to reagují. Bohužel často to je jen Greenwashing. 

????

Greenwashing neznamená, že by vás omývaly přípravky zelených barev ale je to terminus technicus, který označuje chování často velkých firem, které samozřejmě reagují na poptávku trhu, ale vzhledem k tomu že celkové smýšlení firmy není ekologické nemá to hloubku, často ani hlavu a patu a jde spíše o to ukázat se krásní a moderní a že myslí na naši planetu, ale není tomu tak ve skutečnosti. Jedná se jen o marketinový nástroj na zvýšení prodeje.

????

A tak si na obalu přečtete hesla, která vám navodí pocit, že se jedná o něco přírodního jako například: Green line, Nature power, atd. Doplněné zelenými barvami a ilustracemi lístečků. Samozřejmě se do produktu přimíchá kapka Bio oleje, třeba trocha Arganoveho, klidně i 1 ml! A dá se o tom náležitě vědět na obalu produktu velkým písmem, že produkt obsahuje tuto BIO SLOŽKU! Výrobce po legislativní stránce vůbec nekecá. No ale ve složení na prvním místě přesto najdete SLS nebo celými slovy Sodium Laureth Sulfát, což je nejlevnější pěnidlo jaké existuje. Pořadí složek ve složení určuje jejich množství. To co je na prvním místě, toho tam bývá nejvíce a tak to pokračuje. 

????

SLS se považuje za toxické a je součástí snad veškeré běžné kosmetiky a drogerie. Tato chemikálie narušuje přirozenou vlkost pokožky, takže ji vysušuje, níčí lipidovou vrstvu a umí se vám dostat až do těla a do krevního oběhu, tím pádem i do vašich orgánu. Dále může způsobovat i alergické reakce. Původně totiž tato chemikálie byla vyvinuta pro průmyslové čištění a náročné odmašťování. 

????

Běžně u mě doma nic takového nenajdete. 

????

Ale že jsem byla na té dovolené, tak si říkám OK, po pár použitích na to neumřu. A mezitím se podívám, kde se tu dá nějaký přírodní šampon pořídit. Byli jsme v Itálii. No a nepodařilo se mi žádný sehnat. Stačil by mi nějaký bez SLS. No nevadí, tak si holt budu mít tím, co mám, naše zdraví neovlivňuje to, co děláme během dovolené ale to co děláme po většinu roku. Prostě jsem s tím v pohodě. No cestovali jsme nakonec asi 6 týdnů. Desítky mytí vlasů šampony s obsahem SLS, té nejlevnější pěnivé složky.

????

Po návratu domů najíždím zpět na svoji mycí rutinu a přírodní, převážně tuhé šampony. Jenže pozoruju že se mi vlasy opravdu nezvykle moc mastí. O krásné hřívě po celý týden si už můžu nechat jen zdát. Vlasy jsou v pohodě tak den a poté už je to hrůza hrůzoucí. Jsem z toho nešťastná, nezachrání to ani culík, vypadají mastné i v tomto oblíbeném účesu. 

????

Nejprve to nechápu, pak mi dochází spojitost s dovolenou na SLS. Co s tím? Chci to zpátky, jak to bylo! Takhle mi to fakt nevyhovuje. Časté mytí mě z časových důvodu dost obtěžuje, vlastně na něj nemám prostor. S těmi třemi příšerkami doma je to velký management. Ale co mi zbývá? Vypadat jak tatar nebo vlasy mýt zkrátka častěji? Přizpůsobuji se a ve skrytu duše věřím, že brzy zase vlasová pokožka nalezne opět svůj balanc. 

????

No a po půl roce od návratu musím říct, ze se navrací pokožce mé hlavy harmonie, chtělo to jen čas a vydržet. Proste už nechci SLS v kosmetice ani na dovolené! 

????

A čím si myješ hlavu ty?

 

 

Zpět do obchodu