Jak mít víc energie během měsíčního cyklu?

podprsenka_červený_bambus_červená_krajka_red_vibrant_01_1800pix

Málokterá žena zná dobře svůj cyklus, co ho způsobuje a jak jí ovlivňuje. My ženy jsme, na rozdíl od mužů, cyklická stvoření. O svém cyklu by měla vědět každá dívka, ale většinou jsme dostaly vložky, kalendářík a nazdar :D A informaci, že pokud “ to” nedostaneme, jsme těhotné. Od začátku si tak ženy budují negativní vztah ke své menstruaci, většinou se za ni stydí a berou jí jako nutné zlo, něco co se musí přetrpět. Je to v naší hlavě. 

 

Žena, která pochopí svůj cyklus a bude s ním žít v souladu může podávat v jisté fází větší výkon, být efektivnější, sebevědomější, empatičtější, zvládne rychleji regenerovat tělo a těžit z mnoha výhod, které ženský cyklus nabízí, pokud ho známe a umíme využívat.

 

IDEÁLNÍ CYKLUS NEEXISTUJE

Neexistuje žádný ideální 28 denní cyklus, to je mýtus. Zdravý ženský cyklus trvá 21-35 dní a vše v tomto rozmezí je v pořádku. Cyklus u žen ovlivňuje většinu orgánů , žena může cítit nejen změny v psychice, ale i různě svou energii. Mění se fungování mozku, fungování imunity ( nejsilnější imunitu máme v čase ovulace, nejslabší když menstruujeme) , mění se mikrobiom, zvládání stresu, vzhled pokožky, projevy alergií. Žena během cyklu ovšem nemá cítit velké nepohodlí v souvislosti s různými fázemi. Naším cyklem nás podrobněji provede i Symptotermální metoda ( o té v dalším článku :D) 

red

Podprsenka triangl červený bambus s krajkou Red Vibrant

4 FÁZE MENSTRUAČNÍHO CYKLU

První den cyklu je první den menstruace, která trvá 3-5 dní a má různé barvy a různé průvodní jevy. Menstruace nemá bolet a nemá být velmi silná, nemá ženu omezovat v běžném životě. Toto je menstruační fáze cyklu, reflektivní fáze, můžeme jí nazvat čas zimy, odpočinku , meditace. Čas rekapitulace a sebereflexe,  silné intuice. Zde do sebe investujeme na celý zbytek měsíce. Pokud menstruace bolí delší čas, je třeba přijít na to, kde je problém ( stres, fyzioterapie, životní styl, strava atd.) silná bolest není normální. 

Druhou fází je předovulační fáze ( folikulární) kdy cítíme příliv energie, je to čas jara, nového začátku, energetická fáze. Zde vznikají ty nejlepší nápady a projekty. 

Třetí je ovulace samotná, která trvá 24-48 hodin, je to jako léto, slunce a čas seberealizace. Dynamická fáze, vládne ženská energie a empatie. V této fázi jsme nejkrásnější, nejlepší, nejvíc přitažlivé a dokážeme nejlépe komunikovat. Ideální čas uzavírat nové smlouvy a realizovat nápady. 

red7

Podprsenka a brazilky červený bambus s krajkou Red Vibrant

Čtvrtá je fáze luteální, kreativní fáze, která se může projevit jako PMS syndrom, kdy cyklus ženu zpomalí, potřebuje víc času a cítí úbytek energie. Podzim, čas pro klidnější aktivity. Čas úklidu nejen okolo sebe ale i v hlavě a uvnitř těla. 

 

STRAVA  A HORMONY

I strava ovlivní naši pohodu v různých fázích cyklu, naše hormony souvisí s trávením. To jak a co jíme cyklus zásadně ovlivňuje. V ženském těle dominují dva hormony: progesteron a estrogen. Oba tyto hormony spolu kooperují a to i přesto, že mají v těle opačnou funkci. To vše ovšem za předpokladu, že je jejich hladina v rovnováze

V luteální fází se doporučuje vynechat jednoduché cukry. V čase menstruace jezte více bílkovin, tuků a vlákniny. Pokud nejíme a nežijeme zdravě, můžeme se dostat do tzv. estrogenové dominance, která se projeví např. endometriózou, silným PMS, nepravidelnou menstruací, myomy nebo neschopností počít či donosit miminko. 

red4

Tílko červený bambus a krajkou Red Vibrant

Hladinu hormonů negativně ovlivní hlavně hormonální antikoncepce, alkohol, těžké kovy a další chemikálie ze stravy, kosmetiky a oblečení nebo látky uvolňující se z plastů. Také vysoce zpracované potraviny škodí a to nejen zdravému cyklu. Je třeba jíst kvalitně a hlavně dostatečně, aby jsme měly dostatek živin, vitamínů a minerálů. Je dobré doplňovat mikroživiny i nějakými kvalitními doplňky stravy. Zde je důležitá i forma a vstřebatelnost, běžné doplňky z lékárny vůbec nemusí být to pravé. O doplňcích stravy pro ženy, zdravé kosmetice a menstruačních pomůckách  připravujeme samostatné články. 

 

ENERGIE BAREV

Na energetické úrovni nás ovlivňují i barvy, proto doporučujeme prádlo určitých barev pro posílení některých aspektů života. Pokud chceme budovat své ženství a chápat svůj cyklus, nikdy nešlápneme vedle s červenou a sytě růžovou barvou. Proto se růžová stala barvou naší značky.

Bara Severin kimono z cerveneho bambusu 1

Kimono župan červený bambus s krajkou Red Vibrant zde