Předprodej na módní performance zahájen. Klikni na banner a získej vstupenky za zvýhodněnou cenu.

Jak přežít Vánoce a nezbláznit se.

Nahromadilo se ti před Vánoci hodně práce? A ty přemýšlíš, jestli to vše stihneš do Vánoc vyrobit a ještě doma naklidit, napéct a navodit Vánoční pohodu? A zároveň nepadnout, jak se říká, na ústa? Dám ti několik tipů, jak tohle zvládnout, aby si jsi nebyla ve stresu, mohla být odpočatá a tví zákazníci i rodina byli spokojení. 

 

V první řadě, nádech výdech. Teď možná cítíš hrozný stres. Ale veř mi, že ten je často jen v naší hlavě, ale jakmile si najdeš chvíli na zamyšlenou a rozplánování, zjistíš, že nic není nakonec tak hrozivé, jak se zprvu zdálo. 

V prvé řadě, pokud jsi tak unavená, že už nemůžeš, cítíš, jak tě bolí tělo a jsi vyřízená, jdi si teď  hned odpočinout! Vždy, když jsem poslechla volání mého těla po odpočinku, bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. Máš nedodělané zakázky, bordel v bytě, nemáš nakoupené dárky atd.? Tohle vše jsou problémy tvého budoucího já a to je s přehledem zvládne, pokud bude odpočaté a dozdrojované. Vím o čem mluvím, když jsem si odpočinula, vše mi pak šlo mnohem lépe o ruky, bylo rychleji s správně hotové. 

Sepiš si na papír všechny své povinnosti rozděl si je na práci a rodinné záležitosti. 

V pracovních povinnostech si udělej speciální seznam, co vše musíš 100% stihnout do Vánoc. Bude potřeba dodat zboží, které jsi slíbila dodat pod stromeček. Pokud si zákazníci nákupem u tebe jen udělali radost, nebo pořídili něco, co nemá spojitost s Vánoci, kontaktuj je a s omluvou domluv dodání v lednu. 

Ještě se mi nestalo, když jsem někomu ve zdvořilosti vysvětlila, že je z nějakého důvodu výroba ve skluzu, že by rád nepočkal déle. Tví klienti často chápou, že nejsi řetězec, věci nemáš skladem a musíš je třeba vyrobit, a že jsi třeba jediná na všechnu tu práci. Všem udělá větší radost, když to narovinu budeš komunikovat, než aby si hrála mrtvého brouka. 

Po sepsání seznamu, budeš tedy vědět, co můžeš odložit na leden a co ti opravdu zbývá na dotvoření před Vánoci. Vypiš si časové odhady. A stanov si reálný plán, jak budeš vyrábět. Který den a kolik hodin. Neměj hladové oči. NIKDY si neukrajuj ze spánku. To by tě dříve či později dohnalo. 

Teď máš před sebou plán, který ti jasně udává, jak vše stíháš. 

Nezapomeň si tam naplánovat i odpočinek, zajít na pokec ke kamarádce, zajít si třeba do sauny nebo na masáž apod. Možná bude snažší si objednat jídlo a nevařit. Ale nikdy se na jídle nešiď. Taky nechceš po autě, aby tě vozilo bez paliva, to prostě nejde! A stejně tak u tebe. 

Pokud v plánu vidíš, že opravdu nemáš šanci stihnout, ani co jsi naplánovala a naslibovala do Vánoc máš tu tyto možnosti:

1) Poprosíš někoho o pomoc při tvorbě nebo to zcela outsourcuješ, tz. že ti to vyrobí někdo jiný pod tvým jménem, to je v pořádku a běžné. Třeba tě to konečně posune dál a nakopne v delegování. 

2) Můžeš se omluvit, objednávky zrušit a vrátit peníze. 

3) Jít zcela upřímně za zákazníkem, vysvětli svoji situaci a pod stromeček nabídnout dárkový poukaz s dodáním v lednu. 

 

A nakonec, pouč se z této situace do budoucna. Dávej reálné termíny dodání, k těm si dej dostatečnou časovou rezervu na nenadálé události. Já jsem třeba schopná prádlo narýsovat, nastřihat, vyrobit a poslat do měsíce, ale termín pro zákaznice udávám, že doba dodání je 2-3 měsíce. Rády si počkají. A pokud chce některá něco rychleji, řeknu, že se můžu pokusit to udělat dříve, ale nemůžu to slíbit. 

Pokud má někdo dodací lhůtu 2 týdny, tak je dle mého názoru trochu masochista ;) Zvláště, pokud má třeba děti. Jakákoliv nemoc může přijít a zastavit rodinný chod klidně na 2 týdny a co pak? 

Každý uděláme v podnikání čas od času nějakou botu a je to v pořádku, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Je na tobě, poučit se a příště to udělat lépe. 

Vaše Bára

 

 

 
Zpět do obchodu